“Groei” is het woord waarmee ik de reis zou willen samenvatten. Dit zijn de inzichten van Anne Quaars tijdens de expeditie in Slovenië.

“Groei” is het woord waarmee ik de reis zou willen samenvatten. En vooruit, fysiek ook wel afzien ;-).

Daarom, bij deze een reisverslag van een bergbeklimmende business coach, aan de hand van 21 inzichten die ik deze reis kreeg. Zeer toepasbaar voor ondernemers!

 1. Je hoeft niet alles alleen te doen. Degenen die hulp durven vragen komen het verste. Dat is niet zwak, maar juist heel slim.

 1. Buiten de gebaande paden is het gras nog niet kaal gevreten door de kudde. Leiders gaan hun eigen weg, daar waar nog niemand is gegaan, daar is het gras ook het groenste en meest lekker.
 2. De beste inzichten en bestemmingen komen vaak met een omweg. Soms moet je tig keer “verdwalen” voordat je het beste inzicht krijgt. Je denkt misschien dat je verdwaald bent, maar eigenlijk is het gewoon onderdeel van je pad.
 3. Een berg beklim je voet voor voet. Voet voor voet. Voet voor voet. Stap voor stap. Keer op keer. Doorgaan is het devies. Geldt ook voor het ondernemerschap.
 4. Wanneer de moed je in de schoenen zakt is dat omdat je focust op waar je nog niet bent en hoe ver je nog moet. Daardoor wordt iedere stap zwaarder. Maar vervang dit nu eens door de afstand die je tot nu toe al hebt gelopen. Wees daar dankbaar voor, voor iedere stap. De paden die hebt afgelegd. De obstakels die je hebt overwonnen. Hoe ver je al gekomen bent. Focus daarop, in plaats van hoe ver je nog moet.
 5. Als je de weg van de kudde volgt, moet je niet klagen dat je in de stront van een ander staat. Of dat je uitzicht bestaat uit de kont van een ander. En dat het stinkt.
 6. Als je het voor je kunt zien, kun je er komen. Hoop doet bewegen.
 7. Wat kun je WEL? Als je niet kunt rennen, ga dan wandelen. Kun je niet wandelen, ga dan klimmen. Kun je niet klimmen, ga dan kruipen. Maar ga niet stilstaan. Blijf in beweging. Vanuit stilstand in beweging komen is zo veel zwaarder dan vanuit beweging.

 

 1. Wees dankbaar voor wat je hebt. Het is het enige wat je hebt. En daar zul je het mee moeten doen. Of je het nu leuk vindt of niet.  1. Soms is het heel slim om in de voetsporen te volgen van anderen die de weg al hebben afgelegd. Dat scheelt je een hoop tijd, moeite, geld en energie. Als ik geen gids had gehad was ik hopeloos verdwaald geraakt. Daarom heb ik ook altijd een coach. Dat heeft me iedere keer weer 10 x meer opgeleverd dan gekost: in tijd, geld en energie.
 2. Je kunt altijd meer dan je denkt. ALTIJD. VEEL meer!
 3. Ook al is je doel belangrijk, uiteindelijk gaat het altijd om wie jij wordt (lees: moet worden) op weg er naar toe.
 4. Omring je met mensen die sterker zijn dan jijzelf. Je zult er door groeien. Laat mensen die lage verwachtingen van je hebben, altijd ja-maar zeggen of giftige energie, los. Uiteindelijk is dat een cadeau voor jullie beiden.
 5. Drama is er alleen als jij het toestaat. En als jij er op focust.
 6. Hoe minder je loslaat, hoe meer je bij je draagt. En hoe moeilijker het wordt om in beweging te komen. Advies: hou je leven licht. Hou je bedrijf licht. Hou je relaties licht en schoon. Rond alles goed af. Geen losse eindjes. Beslis snel. Laat los. Geen drama. Het meeste is helemaal niet belangrijk.
 7. Creëer noodzaak, anders ga je niet.
 8. Er groeit helemaal niets in de comfort zone. Kom in actie, je hebt veel minder te verliezen dan je denkt. Het echte risico zit tussen je oren. Want: wie zou je zijn als je zeker wist dat je niet kon falen?

 

 1. Hoe dieper je in de natuur kijkt, hoe meer ontzag je krijgt voor alles wat leeft, hoe ingenieus het in elkaar zit en hoe meer je in dankbaarheid leeft en onderneemt. En hoe minder je bezig bent met allerlei bullshit die er helemaal niet toe doet. Vanuit die staat van zijn, kun je alles creëren wat je wilt. Wonderen. Jij bent er zelf het levende bewijs van.
 2. Details maken het verschil. ( Een deelnemer gleed uit op een losliggend steentje, jawel één klein losliggend steentje in een absurd groot gebied.  Dat was op een heel smal bergpad, naast een groot ravijn. Inderdaad: één detail kan een groot verschil maken. Overigens.. de betreffende persoon is helemaal heelhuids en oké thuisgekomen. )
 3. Een echte leider daagt anderen uit tot leiderschap.
 4. Vier je succes. Heb lol. Neem het niet te serieus. Zie het als een spel. Hou van jezelf, je dierbaren en maak een wezenlijk verschil voor je klanten. En fuck the rest.Wil jij ook graag inzichten opdoen? Dan kan jij aankomend jaar nog mee! 🏔🙌

Een Onvergetelijk Expeditie: Het Belang Van Een Goede Paklijst

Niet alleen is het van belang om fysiek en mentaal goed voor te bereiden op een expeditie, de...

Belastbaar de bergen in: Sterke heupen

Voorafgaand aan je bergactiviteiten is het essentieel om je heupen goed te trainen. Met behulp van...

Belastbaar de bergen in: Sterke kuiten

Je kuitspieren spelen een cruciale rol bij het behouden van stabiliteit tijdens...

Belastbaar de bergen in: Sterke enkels

Als je fit en mobiel bent, zal wandelen in de bergen veel aangenamer zijn. Thuis kun je je enkels...

Belastbaar de bergen in: Sterke rug

Het is niet prettig om in de bergen te sporten als je last hebt van rugklachten. Gelukkig zijn er...

Klaar voor een onvergetelijke reis?

Meld je gratis aan voor een telefonisch adviesgesprek om jou te helpen de beste keus te maken op basis van jouw conditie, fitheid of pijnklachten.