Of je nu een helling omhoog loopt of je op en tussen rotsen beweegt, met deze zes oefeningen die je thuis kunt doen, versterk en mobiliseer je je spieren. Wie flexibel en mobiel is beweegt makkelijker in de bergen.
Wanneer je een goede mobiliteit hebt, beweeg je soepel en gecontroleerd. Doordat we in het dagelijks leven veel zitten en vaak bewegen binnen onze comfortzone, kan het zijn dat je sneller last hebt van stijve spieren. Dit zijn vaak verzwakte (en stijve) spieren die snel verzuren. Als je veel last hebt van stijve spieren, dan raden wij je aan om elke activiteit te beginnen met een warming-up.
Mobiliteit
Aan de slag
- Maak gecontroleerde bewegingen.
- Beweeg langzaam.
- Accepteer de grenzen die je lichaam aangeeft.
- Begin niet te zwaar.
- Herhaal de oefeningen minimaal 2 keer per week.
Kun je de oefeningen makkelijk uitvoeren? Maak het dan zwaarder voor jezelf door de oefening langer uit te voeren en/of meer herhalingen te doen. Je kunt deze oefeningen elke dag doen om zo fit mogelijk te blijven.
Oefening 1: Lage squat
Wie een lage squatzit oefent, zorgt voor een betere mobiliteit in zijn enkels, knieën en heupen. Je kunt daardoor makkelijker bewegen in de bergen: je bilspieren, bovenbeenspieren en kuiten zijn mobieler. Je maakt deze oefeningen makkelijker door je hakken licht te verhogen.
- Probeer dagelijks 1 tot 20 minuten in deze lage squat te zitten
Gaat de lage squat moeilijk of juist makkelijk hier in deze video kun je een variaties zien.
Oefening 2: Jefferson Curl
Dit is een krachtige oefening om te werken aan de mobiliteit van de achterkant van je lichaam. Je traint onder andere je wervelkolom, onderrug, hamstrings en kuiten. Beweeg rustig en probeer steeds iets verder te zakken. Maak de oefening moeilijker door op een verhoging te staan en een gewicht vast te pakken.
- Maak 5 tot 10 herhalingen en doe dit 3 tot 5 keer met 30 seconde rust tussen elke set
Gaat de jefferson curl moeilijk of juist makkelijk hier in deze video kun je een variaties zien.
Oefening 3: Enkelstabiliteit en mobiliteit
In 9 stappen vergroot jij je enkelstabiliteit. Je kunt deze oefening elke dag doen. Hoe vaker hoe beter. Het is vooral iets neurologisch wat te maken heeft met de aansturing vanuit je hersenen.
- Doe deze oefeningen 2 tot 5 keer per dag
In de tweede video kun je oefeningen laten we eerst een test zien hoe je je mobiliteit van je enkel kunt testen en daarna hoe je deze kunt verbeteren.
- Maak 10 tot 20 herhalingen en doe dit 3 keer met 30 seconde rust tussen elke set
Oefening 4: Bovenbeen stretch
Doe deze oefening om van je stijve bovenbeenspieren af te komen. Omdat we tegenwoordig veel zitten zal deze oefening bijdragen aan flexibelere bovenbenen. Zorg ervoor dat je je heup probeert te strekken en knijp je bilspier aan.
- Probeer de oefening 30 tot 60 seconden vast te houden per kant
Oefening 5: Active Pigeon
Deze oefening is ideaal om meer ruimte en mobiliteit in je heup en onderrug te creëren. Het zorgt voor een fijne stretch op wat kleine bilspieren en zal voornamelijk helpen tegen klachten in je onderrug. Begin met de makkelijkste variant van deze oefening en stop als je pijn ervaart. Probeer 10 tot 20 herhalingen uit te voeren.
- Maak 10 tot 20 herhalingen en doe dit 3 keer met 30 seconde rust tussen elke set
Oefening 6: Cossack
Verbeter de mobiliteit aan de binnenkant en buitenkant van deze spieren in je benen. Probeer altijd zo diep mogelijk te zakken, maar forceer niks.
- Maak 10 tot 20 herhalingen en doe dit 3 keer met 30 seconde rust tussen elke set
Klachten?
Je mobiliteit verbeteren kost tijd en discipline. Bij het verbeteren van je mobiliteit wil je niks forceren. Pijn is een signaal van je lichaam waar we naar moeten luisteren. Wanneer je pijn voelt, probeer dan de oefening makkelijker te maken, in te korten of stop bij je pijngrens en ga hier niet overheen. Ervaar je pijn tijdens een beweging dan kun je een afspraak maken voor een vrijblijvende pijn check bij Solid Performance.
Heb je vragen over het trainingsschema of je voorbereiding? Neem dan contact op met info@fortevital.nl
Een Onvergetelijk Expeditie: Het Belang Van Een Goede Paklijst
Niet alleen is het van belang om fysiek en mentaal goed voor te bereiden op een expeditie, de...
Belastbaar de bergen in: Sterke heupen
Voorafgaand aan je bergactiviteiten is het essentieel om je heupen goed te trainen. Met behulp van...
Belastbaar de bergen in: Sterke kuiten
Je kuitspieren spelen een cruciale rol bij het behouden van stabiliteit tijdens...
Belastbaar de bergen in: Sterke enkels
Als je fit en mobiel bent, zal wandelen in de bergen veel aangenamer zijn. Thuis kun je je enkels...
Belastbaar de bergen in: Sterke rug
Het is niet prettig om in de bergen te sporten als je last hebt van rugklachten. Gelukkig zijn er...
Klaar voor een onvergetelijke reis?
Meld je gratis aan voor een telefonisch adviesgesprek om jou te helpen de beste keus te maken op basis van jouw conditie, fitheid of pijnklachten.
Garantiefonds GGTO staat er voor garant dat u het reeds betaalde deel van uw reissom terugkrijgt indien de touroperator failliet zou gaan. Dit kan zijn vóór uw vertrek maar ook tijdens uw verblijf op lokatie. Bovendien garandeert Garantiefonds GGTO tijdens uw verblijf uw terugreis indien de touroperator, als gevolg van een faillissement, hier niet meer voor kan zorgdragen. Door de touroperator wordt voor deze garantiestelling een vast bedrag van € 7,50 per reiziger in rekening gebracht aan de consument. Hiermee wordt het garantiefonds opgebouwd en onderhouden.
Wij zijn aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen.